The Sea Food Education Project is a food education activity where you can review and rediscover the food culture related to Japanese marine products, Japanese culture, traditions, food education, and traditional processing methods, focusing on sea food. In order to reconsider the food related to the sea from the perspective of the sea, the Sea Food Education Project has been continuously recognizing new viewpoints, and the theme of the sea and human connection, such as the topic of the whole sea food education and food education news, is transmitted. I will continue.
現代社会は、効率化やグローバル化が進み様々な自由を選択出来るようになりました。
それと共に、私たちが食する食べ物や食べ方のスタイルも変化してきたのは事実です。
よい部分も沢山ありますが、古くから続く伝統や食文化も時間と共に記憶が薄れて来ていると思います。特に食の問題は、個人・家族の健康や家庭の在り方、社会経済や文化的問題に繋がると思います。
私は、忘れかかった食の大切さを食育と捉え、食べる事の大切さ・食べる物の大切さを伝えて行かなければならないと思います。
山口県での水揚げされる水産物の動向も大きく変わりました、従来との水揚げも大きく変化しています、磯焼けも進み海洋生体の大幅に変化し激減を体感しています。
このままでは、私達と海との共存・共栄は実現できません。